Foto: Drammen kommune
Foto: Drammen kommune

Litt er veldig mye bedre enn ingenting

Stiv i kroppen, sa du? For meg kom vendepunktet da kroppen var blitt så stiv at jeg ikke klarte å slenge benet over sykkelsetet. Fra den dagen har jeg gjort øvelser morgen og kveld, sånn jeg burde gjort de siste 10 årene. Det skal så utrolig lite til å bli i dårligere form! Å ikke være i aktivitet i hverdagen er en av de store helseutfordringene i vår tid. Derfor er 10 mai, verdens aktivitetsdag, en dag vi vil løfte fram.  

Kroppen forfaller raskt 

Det skal ikke mer til enn at en frisk person blir liggende i sengen i noen dager før kroppen forfaller merkbart. Ikke bare reduseres muskelmasse og muskelstyrke. Det skjer også negative endringer i hjerte- karsystemets funksjon og struktur.

Å være inaktiv hele livet har tilsvarende effekt. Det gir skadelige forandringer som synes å fremskynde kroppens aldringsprosess. Mye tyder på at hverdagsaktivitet er vel så viktig for helsa som trening.  

Så, bare mellom oss sagt: Jeg er mer takknemlig enn jeg vil innrømme for el- sykkelen mannen min kjøpte da jeg ble 40. Selv om jeg ønsket vi kjøpte i et utendørs boblebad.