AdobeStock_130854131.jpeg

Leave no one behind!

Tåka har bokstavelig talt ligget tett over Drammen nå i februar. Dagsnytt 18 og Dagsrevyen har kringkastet vår intense krangling til hele landet. Nytt på Nytt har satt merkelapper på oss vi ikke kjenner oss igjen i, men som det kan bli vanskelig å rive av. For barn, unge og deres familier kan idretten være en trygg arena i en utrygg verden. Idretten er en arena for inkludering, fellesskap og samhold, uavhengig av alder, kjønn, bakgrunn eller legning.

Idretten er for alle.

Tony, Herman, Kristin og Billy er kompiser på samme lag. Gjennom aktiv lek blir Sajid og Jon venner for livet. Lavrans og Aisha er nok litt avstandsforelsket og synes det er gøy å være på trening sammen.

Gode samfunn bygges nedenifra.  

Drammensidretten har siden 2002, da byen kom med i «Storbyprosjektet», jobbet for at alle barn og unge skal få mulighet til å delta i et idrettslag. Gjennom en rekke inkluderingsprosjekter legger vi til rette slik ingen skal oppleve at økonomi er en barriere for deltakelse.

Idretten i Drammen har de siste årene bidratt til å bygge opp den systematiske samfunnsmodellen, Aktive lokalsamfunn der idrettslag i alle kommunedeler bidrar til å inkludere barn og unge inn i sine lokalmiljøer. Med nedskjæringer i skolen er modellen nå under stort press.

Renter og prisstigning gir store utfordringer for familiers økonomi. Idretten i Drammen har raskt og ubyråkratisk etablert Solidaritetsfondet som gir klubbene mulighet for å opprettholde tilbud til barn og unge der økonomi er en barriere. Modellen gir idrettslagene en utvidet verktøykasse for å inkludere alle i aktivitet. Som for Aktive lokalsamfunn kopieres Solidaritetsfondet fra Drammen til en rekke kommuner i hele landet. Gode virkemidler på grunnplanet hvor folk snakker sammen og hjelper hverandre. 

Gjennom 114 idrettslag har vi i om lag tusen frivillige ute i Drammen hver dag for å skape aktivitetsglede og samhold for barn og ungdom. Sammen med skoler og barnehager er vi kommunes største arena for inkludering.

Vi har sagt det før og må dessverre si det på nytt. Kjære Drammen kommune, ikke ta idretten for gitt. Gi oss vann og gjødsel for å utvikle gode lokalsamfunn i Drammen også fremover.

  • Det blir ikke mer inkludering i Åsen hvis Vikåsen IF må stenge ned fotballbanen for 100 unger, en bane som i stor grad er slitt ned av skolens bruk på dagtid. Vikåsen hjelper dere mer enn gjerne med jobben, men klarer ikke det ikke alene.
  • Det blir ikke mer inkludering rundt i de klubbene som må ta over 20 millioner ut av aktivitet for å drifte lagseide anlegg. IBK er limet i Krokstadelva. Det er utmattende for klubben å redusere aktivitet for barn og unge fordi støtten til deres egne anlegg er mikroskopisk.
  • Det blir mindre inkludering på Strømsø når Skiold ikke har baner som deres gutter på 15 år (og alle andre aldre) kan trene på om vinteren.
  • Det blir mindre inkludering når Drammen Rivers må si nei til barn og ungdom som vil spille basketball på grunn av en manglende idrettshaller i kommunen. Dette er ikke med på å skape like muligheter for alle
  • Det blir mindre inkludering av at Drammen Svømmeklubb må øke alle avgifter fordi de må betale høye priser til et markedsorientert «badeland».

Konsekvensene for samfunnet kan bli store hvis idretten ikke lykkes. Andre klubber står klare til å ta over. De har navn som Foxtrot og ledere med navn som Reven. 57 representanter i Drammen kommunestyre har de neste 4 årene ansvaret for at dette ikke skjer på deres vakt. Når Kristine taper for svenskene så motiverer det henne til å bli verdensmester neste år.  Skal vi snu tåka fra februar til å bli verdensmester i inkludering?

Et velfungerende idrettsmiljø er en forutsetning for Drammen som «et godt sted å leve». Ett av FNs hovedbudskap i sitt bærekrafts arbeid er: «Leave no one behind». Idretten i Drammen forlater ingen.

Fra Berger til Steinberg er vi her – hver dag.