Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock

Drammen idrettsråd med tydelige innspill til HU-møtet 3. juni

Drammen, 28. mai 2025 – Drammen idrettsråd (DIR) har levert et samlet og grundig innspill til Hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet og byliv i forkant av møtet 3. juni. Innspillet, som er forankret i styremøtet 27. mai, omhandler flere sentrale saker for idretten i Drammen.

Kommersiell utleie av kommunale haller

DIR støtter en begrenset praksis for kommersiell utleie og ber om at idrettslag som mister treningstid prioriteres for eventuelle dugnadsoppdrag knyttet til slike utleier.

Marienlyst friidrettsstadion

DIR uttrykker støtte til kommunedirektørens vurderinger og understreker behovet for snarlige tiltak dersom midler blir tilgjengelige. Det pekes på at stadionens tilstand påvirker både mosjonstilbudet og friidretten i byen, og DIR ber kommunen bruke situasjonen som et insentiv for å styrke vedlikehold og reinvestering i idrettsanlegg.

Fond for offentlig-frivillig samarbeidsanlegg

DIR etterlyser tydeligere prosedyre for søknadsprosessen og uttrykker bekymring for at en søknadsfrist 1. oktober gir for lite tid til behandling. Rådet foreslår å etablere dialog og prekvalifisering for å effektivisere prosessen.

Hodestøtteordningen og likebehandling av lagseide anlegg

DIR støtter forslaget om å dele driftstilskuddet i to budsjettlinjer – hodestøtte og anleggstilskudd – og setter pris på tilliten til å fordele midler til spesifikke anlegg. Rådet understreker behovet for å kunne bruke inntil 10 % av midlene til egen drift, særlig i lys av inntektsbortfall knyttet til Lilleparken. DIR ber om at retningslinjene justeres for å reflektere reelle kostnader ved drift av lagseide anlegg.

– Vi håper hovedutvalget lytter til idrettens stemme og gir oss det handlingsrommet vi trenger for å sikre gode og rettferdige rammer for idretten i Drammen, sier daglig leder Geir Vetterstad Skinnes og styreleder Per Fjeld-Olsen i en felles uttalelse.

For mer informasjon, kontakt styreleder Per Fjeld-Olsen på 908 88 857.

Les hele brevet ved å følge lenken i høyremargen!

Her er en oppsummering av hvordan innholdet i brevet relaterer seg til FNs bærekraftsmål 3, 5, 10, 11 og 17:


Bærekraftsmål 3: God helse og livskvalitet

Dokumentet fremhever betydningen av idrettsanlegg som Marienlyst friidrettsstadion for folkehelse og mosjon i Drammen. Vedlikehold og tilgjengelighet til slike anlegg er avgjørende for å fremme fysisk aktivitet og trivsel i befolkningen. Idrettsrådet understreker at dårlig vedlikehold kan føre til redusert aktivitetstilbud, noe som igjen kan svekke folkehelsen.


Bærekraftsmål 5: Likestilling mellom kjønnene

Selv om likestilling ikke er eksplisitt omtalt, ligger det en implisitt støtte til likebehandling i fordelingen av midler og tilgang til anlegg. Felles retningslinjer og objektive kriterier for tildeling av støtte til idrettslag i hele kommunen bidrar til å sikre rettferdig behandling uavhengig av kjønn, alder eller bakgrunn.


Bærekraftsmål 10: Mindre ulikhet

Idrettsrådet argumenterer for rettferdig fordeling av kommunale midler og likebehandling av lagseide anlegg. Dette inkluderer forslag om å videreføre en modell som sikrer at ingen lag kommer dårligere ut enn tidligere, og at særskilte tilskudd til enkelte anlegg ikke skal omfordeles uten videre. Dette bidrar til å redusere økonomiske og geografiske ulikheter i idrettstilbudet.


Bærekraftsmål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn

Vedlikehold og utvikling av idrettsanlegg er en viktig del av å skape inkluderende og bærekraftige lokalsamfunn. Dokumentet peker på behovet for planmessig vedlikehold og reinvestering i idrettsanlegg som en del av kommunens ansvar for å sikre gode nærmiljøer og møteplasser for innbyggerne.


Bærekraftsmål 17: Samarbeid for å nå målene

Brevets innhold er et tydelig eksempel på samarbeid mellom frivillig sektor (idrettsrådet og idrettslagene) og offentlig sektor (kommunen). Det legges vekt på dialog, felles planlegging og gjensidig ansvar for å sikre gode løsninger for idretten i Drammen. Dette er i tråd med mål 17 om partnerskap for bærekraftig utvikling.