komposisjon Nyhetssak.png

Idrettsrådets fokus opp mot kommunedirektørens ØHP

Det har vært mye oppmerksomhet rundt kommunedirektørens ØHP (Økonomi og Handlingsplan) opp mot foreslåtte endringer med besparelser som påvirker idretten i kommunen.

Idretten kan være positiv bidragsyter på flere av de utfordringer kommunen identifiserer, eksempelvis  innenfor områdene helse og inkludering.

I jobben med å gi tilbakemeldinger og innspill til foreslåtte ØHP har idrettsrådet i denne omgang hatt størst fokus på rene idrettsfaglige områder.

Idrettsrådet har engasjert seg hovedsakelig med spørsmål rundt foreslåtte tiltak på 4 områder:

  1. Overføring av driftsansvar og -kostnader for ishall og svømmehaller til idrettslag.
    Vi har ikke fått noen underlag for de vurderinger som er gjort, eller hvordan de tenker at dette skal kunne gjennomføres uten klare ekstra kostnader for idrettslag. Sponsormarkedet er ganske tørt og med mange «om beinet», og det er stort sett ikke mulig å hente inn støtteordninger fra stiftelser mv. som dekker driftsutgifter. Berørte idretter og idrettsrådet trenger mer tid for å finne gode og levedyktige løsninger.

 

  1. Omstillingstiltak vedr undervarme på kunstgressbaner – besparelse på 500.000 kr pr år allerede fra 2024.
    Det er vanskelig å se innsparingsmulighetene uten at det vil bli færre timer med undervarme noe som innskrenker bruken for idrettslagene. Idrettslagene vil potensielt måtte kjøpe enda mer banetid utenfor kommunen og får økte kostnader.

 

  1. Det foreslås at Kråkstad bad og Ski bad stenges, men at idretten kan overta Kråkstad bad.
    Det er vanskelig å få helt oversikt over hva det betyr for idrettslagene.
    Kommunen fokuserer på lovpålagte oppgaver, og dekker inn dette gjennom å flytte skolesvømmingen til én hall, Langhushallen. Dersom det blir reduksjon av 1-2 svømmehaller, hva betyr det for svømmeidretten,  svømmeskolene og muligheten til å gi flere barn og unge aktivitetstilbud i vann – også utenfor sentrumsområdene.

 

  1. Kommunale haller og basseng stenges i feriene – innsparing på 300.000 kr pr år.
    Også dette punktet er vanskelig å forstå for oss. Idrettslagene får allerede betydelige regninger for ekstrakostnader i helger og bruk av anlegg i ferier. Så vidt vi vet, er ekstrakostnadene beregnet som selvkost for rengjøring etc. Hva er det da som gir ytterligere innsparinger her?

 

Idrettsrådets bekymring ligger i at det ser ut som at kommunens bidrag til drift av idrettsanlegg reduseres, og at de økonomiske utfordringene skyves over på idrettslagene. Vi er ikke imot å se på løsninger der idretten bidrar til reduserte driftskostnader for kommunen. Tvert imot – så har vi spilt dette inn flere ganger. Men, dette trenger vi mer tid på. Og vi tror det er svært uheldig å gjøre dette ved å ta enkelte anlegg ut som enkeltprosjekter. Vi vil foreslå en prosess og en plan for sammen å se på hvordan idrettsanlegg i Nordre Follo best skal driftes (og eies?). Dette vil da kunne omfatte både uteanlegg og innendørsanlegg. For eksempel kan vi bruke de gode erfaringene fra en samkjørt drift av Alliansehallen og Skihallen til å finne gode løsninger for andre anlegg. Om idretten overtar driftsansvar for Sofiemyr svømmehall, så tror vi det er svært hensiktsmessig å tenke at vi også ser på drift av Sofiemyr idrettshall. I dag går det svært mye tid og krefter til å løse bl a adgangskort og nøkler til hallen. Det er denne typen gjennomgående tenkning på tvers vi må få til. Det må bli bærekraftige løsninger for alle – ikke bare for kommunens økonomi.

 

I prosessen vi er i nå, er det svært mange møter og samtaler mellom idrettsråd og kommune, idrettsråd og politikere, og mellom idrettsråd og idrettslag. Vi setter stor pris på alle som tar kontakt for å høre idrettens mening før saken tas videre i eget parti/organ.
Nå gjenkjenner vi mange av våre spørsmål i de spørsmålene som stilles fra kommunens politikere til kommunedirektøren. Noen svar er oppklarende, noen svar mangler fremdeles, men kommer fortløpende – du kan lese dem på kommunens hjemmeside; Politiske spørsmål og svar (framsikt.net)

 

Idrettsrådets overordnede innspill til politikere og kommuneadministrasjon er; La oss sette oss ned og drøfte oss gjennom mulighetene sammen. Dette vil nødvendigvis ta mer tid enn vi har ifht vedtak vedr ØHP. Men å vedta de foreslåtte tiltakene uten bedre grunnlag, vil fort stå i veien for enda bedre løsninger som vi i fellesskap kan få til.  

Vi ser frem til den videre diskusjonen i sakene.