IMG_5410.jpeg

Ekstraordinært tilskudd til klubber i Ringerike: Disse får penger

Ringerike Idretts- og Aktivitetsråd (RIAR) har ferdigstilt prosessen med å fordele ekstraordinært tilskudd til klubber for å gi alle barn og ungdom like muligheter til å delta i medlemsbaserte lag og foreninger.

Ved årets fordeling av spillemidler til idrettsformål ble det i år avsatt 125 millioner kroner til lokale lag og foreningers arbeid for inkludering av alle barn og ungdom i idretten. 115 millioner kroner ble fordelt til idrettsrådene i de kommunene som omfattet ordningen, hvor Ringerike Idretts- og Aktivitetsråd mottok 989,766 kroner. 10 millioner kroner ble fordelt til idrettskretsene, rettet mot kommuner som falt utenfor den ordinære fordelingen. Fordelingsmodellen baserte seg på Statistisk Sentralbyrå sine tall for antall barn i familier med vedvarende lavinntekt. 

RIAR sendte ut informasjon til klubbene i Ringerike 12. mai, og fulgte opp med oppdateringsinformasjon frem 31. mai hvor fristen for innsending av søknader gikk ut. I tillegg ble det gjennomført et informasjonsmøte 21. mai hvor RIAR gjorde seg tilgjengelig for klubbene for spørsmål og veiledning i forhold til søknaden. RIAR samarbeidet tett med Ringerike kommune og Sparebankstiftelsen i forkant av søknadsprosessen, da de har erfaring med slike fordelinger og har støtteordninger rettet mot tilsvarende formål. Ringerike kommune og Sparebankstiftelsen deltok også under evalueringsprosessen som rådgivere, noe RIAR verdsatte høyt.  

RIAR mottok totalt 13 søknader fra klubber i Ringerike, hvorav 12 søknader ble vurdert til å tilfredsstille formålet, kriteriene og retningslinjene beskrevet i utlysningen. Følgende klubber fikk tildelt støtte: 

Heradsbygda Idrettslag 

30,000 

Hønefoss Ballklubb 

339,766 

Hønefoss Basketballklubb 

90,000 

Hønefoss Sportsklubb 

90,000 

Hønefoss Tennisklubb 

70,000 

Hønefoss og Ringerike Rideklubb 

22,000 

Ringkollen Skiklubb 

28,000 

Ringerike Hockeyklubb 

90,000 

Ringerike Svømmeklubb 

70,000 

Ringerike Sykkelklubb 

50,000 

Ringerike Tunerforening 

80,000 

Ringerike Taekwondoklubb 

30,000 

   

 

Tilskuddet er en ekstrainnsats for å gi barn og ungdom like muligheter til å delta i medlemsbaserte lag og foreninger som driver idrett eller fysisk aktivitet, uavhengig av hvem de er, hvor de bor og hva foreldrene tjener. Midlene skal understøtte: 

  • Klubbenes arbeid med å inkludere barn og ungdom som faller utenfor på grunn av sosiale ulikheter og sosialøkonomiske årsaker 
  • Å holde foreldrebetalingen og aktiviteter som er kostnadsdrivende nede 

 

Klubbene som mottar midlene, vil få handlingsrom til å bruke midlene slik de opplever er mest nyttig for å oppnå formålet.  

RIAR hadde forventet å motta flere søknader fra klubbene i kommunen, men har forståelse for at det allerede finnes tiltak gjennom Ringerike kommune, Sparebankstiftelsen, idrettsforbund og samvirke som klubbene benytter. Dette tatt i betraktning, mener RIAR at fordelingen reflekterer behovet i kommunen.  

RIAR vil takke Ringerike kommune og Sparebankstiftelsen med støtte og råd i prosessen, og samarbeidet for å sikre barn og ungdom like muligheter til å delta i medlemsbaserte lag og foreninger.  

 

Evalueringsgrunnlag for søknader:

Formålet med tilskuddet er å gi alle barn og ungdom mellom 6-19 år like muligheter til å delta i medlemsbaserte lag og foreninger som driver idrett eller fysisk aktivitet, uavhengig av hvem de er, hvor de bor og hva foreldrene tjener.  

 

 Kriterier for midlene er at de skal:  

  • Gå direkte til klubbenes arbeid med å inkludere barn og ungdom som faller utenfor på grunn av sosial ulikhet og sosioøkonomiske årsaker.   
  • Holde foreldrebetalingen og aktiviteter som er kostnadsdrivende nede.   
  • Gi klubbene handlingsrom til å bruke midlene slik de opplever er mest nyttig for å oppnå formåle.   

Retningslinjer for fordeling av midler til lokale lag og foreninger:  

  • Tilskudd skal kun gis til lag som har idrett eller fysisk aktivitet som sitt primære formål, og driver idrettslig virksomhet for barn og/eller ungdom.  
  • Lag som mottar tilskudd skal være selveiende og frittstående foreninger, med utelukkende personlige medlemmer.  
  • Tilskuddsmidlene skal i sin helhet tilfalle og utbetales til idrettslagene. Midlene skal ikke nyttes til administrasjon av ordningen, eller til aktiviteter i regi av idrettsrådene.  
  • Tilskudd fra ordningen skal ikke kunne danne grunnlag for fortjenestebaserte eierformer eller omdannes til fortjeneste for private eiere.  
  • Minste tildelingssum for idrettslag er 1,000 kr (som for LAM).